Headerbild

Skövde MK

ano: 1924

Karting

 

En riktig plantskola

Ronnie Peterson, Björn Wirdheim, Richard Göransson, Robert Dahlgren och Michael Schumacher har en sak gemensamt: deras karriär började en gång med Karting. Bilsportens inträdesport för många unga, och en verklig plantskola för racingtalanger.

Du kan börja med Karting redan som 7-åring, även om det då handlar om lek och uppvisning. Tävlingsallvaret startar vid 9-års ålder, och kan sedan hålla på livet ut eftersom det finns en stor variation av klasser. Banor finns det nästan överallt, från Haparanda i norr till Malmö i söder. Även om det finns kurvor åt både höger och vänster, är hastigheterna höga och heaten spännande. Ett 30-tal förare startar samtidigt och därför blir det ibland bara centimetrar mellan kartarna – fast det går över 100 km/h på rakorna!

Från början var karten ett hemmabygge med en gräsklipparmotor. Idag är reglerna strikta och både rörram och motor serieproduceras för just Karting, och det finns medaljer att tävla om ända upp på VM-nivå.

 

 

 

Banan är ca. 840 meter lång, 8 meter bred och bjuder på höjdskillnader, velodromkurva och en korkskruv-liknande chikan. Banan körs dessutom i vänstervarv vilket gör den både spännande och speciell.

Skövde MK:s kartbana är även en av få banor i hela Europa som är godkännd för oval-race. Banan kan nämligen byggas om till en 375 meter lång oval!

Banan byggdes om under 2020 och utökades i samband med detta i syfte att utöka banlängden och klassa upp banan avseende antalet tävlande som kan starta samtidigt.

 

Inledning

Sporten heter karting, inte att förväxla med gokart som förknippas med uthyrning av gokartar.

I karting tävlar man med rörramschassin och tvåtaktsmotorer på en sluten specialbyggd kartbana av asfalt. Glöm rostiga hemmabyggen och slöa gräsklipparmotorer. De snabbaste kartarna når idag hastigheter nära 140 km/h på svenska banor, utomlands uppemot 200 km/h! Körupplevelsen är maximal i dessa små, kvicka och oerhört snabba fordon. Många erfarna förare säger att bara Formel 1 är en större fartupplevelse än dom värsta kartingklasserna. Detta eftersom man bara sitter centimeter över backen och har direktkontakt med omgivningen på ett unikt sätt.

De flesta nutida racingstjärnor har fostrats i denna racingskola. Profiler som Michael Schumacher, Mika Häkkinen, Kimi Räikkonen och Kenny Bräck har en gång varit framgångsrika i karting.

Besök kartingavdelningen hos Svenska Bilsportförbundet för mer information om sporten.

Hur börjar man?

Innan man börjar leta efter rätt klass och rätt kart är det lämpligt att man går med i en klubb och skaffar sig en förarlicens. Skövde MK arrangerar med jämna mellan rum licenskurser för intresserade.

Tävlingsklass

Innan man börjar leta efter en kart så bör man bestämma sig för vilken tävlingsklass man vill börja i. Det finns två typer av klasser: nationella (nat.) och internationella (int.).

Som nybörjare bör man välja en av de nationella klasserna då dessa är lättas att sätta sig in i och utbudet av tävlingar är stort. Nedan hittar u en snabb sammanställning av klasserna:

 

Det finns ett antal olika klasser att träna och tävla i. Nedan följer en kort introduktion till de olika klasserna som är aktuella i Sverige för tillfället.

Vissa klasser lämpar sig kanske mer för nybörjare än andra, dessa kan vara Cadetti, F-micro, F-mini, Junior 60, Junior 120 eller Senior 125. Mer information om de olika klasserna finns på Svenska Bilsportförbundets hemsida. 

Cadetti
Ålder 6-10 år
Minivikt (kart + förare) 80 kg
Kubik 60/95 cm²
Effekt 5 hk

 

F-Micro
Ålder 8-10 år
Minivikt (kart + förare) 105 kg
Kubik 95 cm³
Effekt ca 6 hk

 

F-Mini
Ålder 10-14 år
Minivikt (kart + förare) 115 kg
Kubik 95 cm³
Effekt ca 9 hk

 

Junior 60
Ålder 10-13 år
Minivikt (kart + förare) 115 kg
Kubik 60 cm²
Effekt 11 hk

 

Junior 125
Ålder 12-15 år
Minivikt (kart + förare) 150 kg
Kubik 125 cm³
Effekt 20 hk

 

S-125
Ålder 14 år och uppåt
Minivikt (kart + förare) 165 kg
Kubik 125 cm³
Effekt 28 hk

 

Rotax DD2
Ålder 18 år och uppåt
Minivikt (kart + förare) 180 kg
Kubik 125 cm³
Effekt ca 32 hk

 

OK Junior
Ålder 12-15 år
Minivikt (kart + förare) 140 kg
Kubik 125 cm³
Effekt 30 hk

 

OK
Ålder 14 år och uppåt
Minivikt (kart + förare) 150 kg
Kubik 125 cm³
Effekt 40 hk

 

KZ2 (växellåda)
Ålder 15 år och uppåt
Minivikt (kart + förare) 175 kg
Kubik 125 cm³
Effekt 40 hk